Merhaba,
31.12.2019 tarih 30995 (4.Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik” gereği; 2872 sayılı Çevre Kanununun (Ek-1) sayılı listesinde yer alan (plastik poşetler için uygulana daha önceden başladığından, bunlar haricinde olan) ürünleri 01.01.2020 tarihinden itibaren piyasaya sürenler veya ithalatçıları tarafından “Geri Kazanım Katılım Payı” mükellefiyeti başlamakta olup, Ocak ayına ait beyanname 29.02.2020 tarihine kadar (29.02.2020 tarihi hafta sonuna rastladığından 02.03.2020 tarihine kadar) elektronik ortamda verilerek, aynı süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Yapılan yeni bir düzenleme ile bu süre Mart ayı sonuna kadar uzatılmıştır.
Hüseyin ERİKLER
Genel anlamda; 01.01.2020 tarihinden itibaren depozitolu olanlar hariç olmak üzere;
İthalatçıların Mükellefiyeti ve Sorumlulukları
Yönetmelikte yer alan ambalaj tanımının;
Göz önüne alındığında birçok sektörde yeni mükelleflerin olacağı ve beraberinde birçok tereddütlü durumların ortaya çıkacağı anlaşılmaktadır.
Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Faturada Nasıl Gösterilecek?
Tebliğde yer alan ambalaj malzemelerini kullanılarak piyasaya ürün süren veya ithalat yapan firmalar bu katılım paylarını müşterilerinden tahsil etmeleri gerekecektir.
Yani mevcut ambalajlı ürünlerin belirlenmiş fiyatları dışında hangi cins ambalaj kullanımı söz konusu ise bu ambalaj grubunda adet veya ağırlık birimine göre belirlenmiş olan geri kazanım katılım payını düzenleyecekleri fatura ile yansıtmaları ve karşı taraftan tahsil etmeleri gerekir. Aksi halde geri kazanım katılım payına ilişkin belirlenmiş ücret yükü tamamen ambalajlı ürünü üreten ve piyasaya süren şirkette kalır.
Bunu bir örnekle izah etmek gerekirse;
500 gramlık plastik ambalajlı yoğurt üretimi yapan ve piyasaya süren (X) A.Ş.’nin normal birim satış fiyatı KDV hariç 5 TL olsun. Fiyat artışının olmadığını ve 1.1.2020 tarihinden itibaren (X) A.Ş. Yoğurt satış fiyatı olan 5 TL dışında ayrıca 1 Kuruş da geri kazanım katılım payı uygulaması başladıktan sonra geri kazanım katılım payını ilave ederek fatura düzenlemesi gerekiyor.
Ocak 2020 döneminde aynı vasıfta ambalajlı yoğurt olarak 500.000 adet piyasaya ürün satışı yaptığını düşünürsek (X) A.Ş.’nin Ocak 2020 döneminde müşterilerine satışını yaptığı plastik ambalajlı yoğurt adedi başına 1 kuruş daha tahsil edip, takip eden ayın son gününe kadar toplam ( 1 Kuruş x 500.000=) 5.000.-TL ‘yi bağlı olduğu vergi dairesine beyan edip ödemekle yükümlü olacak.
(X) A.Ş. den 500 gramlık ambalajlı yoğurt alan ana bayi (T) Toptan A.Ş. için ise ambalajlı yoğurtun KDV hariç maliyeti 5 TL + 1 Kuruş olacaktır. Ana bayi ve daha sonraki aşamalarda ayrıca geri katılım payına ilişkin bir bildirim veya beyan olmayacaktır.
Yapılan düzenleme ile ambalaj malzemelerini üretenler açısından birincil ambalajlar için faturalara yansıtacakları bir geri kazanım katılım payı görünmüyor. Mali anlamda geri kazanım katılım payının tahsilat ve vergi dairesine ödeme yükümlülüğü ambalaj malzemeleri ile içecek vs. ürünleri üreten veya ithal edip piyasaya ambalajlı olarak sürenler oluyor.
Kaynak;